Kort guide: hvilken glans skal din maling have?

Hvis du har sat dig for at male indenfor i dit hjem, og du så småt er begyndt at lede efter den rette maling, så er du helt sikkert stødt ind i begrebet ’glans’ og dens talværdi. Hvis du ikke er bekendt med denne måde at kategorisere maling på, så kan det være svært at finde ud af, hvilken glans du skal gå efter. Du får derfor her en kort guide, så du vælger den helt rette glans til dit behov.

Hvad er glans?

Glans betegner – som navnet antyder – hvor glansfuld malingen er, men den betegner også, hvor slidstærk den er. Det gælder, at jo højere glans, jo mere vaskbar og slidstærk er malingen. Derfor vil du typisk også opleve, at malingen bliver dyrere, jo højere talværdien for glansen stiger. Hvis du har brug for at tage et lån til malerprojektet, så kan du undersøge mere hos consumer loans.

Der kan være æstetiske grunde til at vælge det ene fremfor det andet. Hvis du er mest til det matte look, så er det klart, at du skal finde dig en maling med glans på omkring 5-7. Men der er også andre hensyn at tage, når du skal vælge glans – det er f.eks. en dårlig idé at male med en lav glans i dit køkken eller dit badeværelse, hvor den er udsat for meget fugt og ofte skal vaskes af. Ligeledes skal du tænke en ekstra gang over, hvilken glans du maler med på børneværelset, eller hvis du har husdyr. Jo højere glans, jo mere holdbar er malingen overfor at få skidt, børnetegninger eller fedtfingre vasket af sig.

Vurdér fra rum til rum

Hvis det er hele hjemmet, der skal have en omgang, må du vurdere, hvilken glans du har brug for i hvert enkelt rum. Vådrum kræver, som sagt, en høj glans, men det er de færreste, der ønsker en så glansfuld maling i stuen. Der gælder følgende for glans til de forskellige rum og formål:

  • Glans 3-5 er typisk brugt til loftmaling
  • Glans 5-7 er godt i f.eks. stue og soveværelse, hvor væggene ikke er særligt udsatte for skidt og slid
  • Glans 7-10 er godt i entré, børneværelser og generelt i opholdsrum, hvor der er behov for afvaskning en gang imellem
  • Glans 20-30 er anbefalet til køkken og badeværelse, hvor væggene udsættes for fugt og ofte skal vaskes af